Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως γνωστή. Παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες που σχετίζονται με τον αυτισμό, υπάρχουν μύθοι και αλήθειες περί αυτού που αξίζει να γνωρίζουμε.
1) Τα εμβόλια ευθύνονται για την εκδήλωση του αυτισμού.
Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή άγνωστης μέχρι σήμερα αιτιολογίας. Πολλές έρευνες στην προσπάθειά τους να βρουν τι προκαλεί τον αυτισμό, έχουν ενοχοποιήσει το άγχος της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης, τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε στη μέλλουσα μητέρα, τη νόσηση των εγκύων από ιούς, την προωρότητα κ.α. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν επιβεβαιώνει την εμφάνιση του αυτισμού και φυσικά το ενδεχόμενο να ευθύνονται τα εμβόλια για την ύπαρξη του αυτισμού, απορρίπτεται από αξιόπιστες και έγκυρες έρευνες . Το πιο πιθανό είναι, ο αυτισμός να οφείλεται σε έναν συνδυασμό αναπτυξιακών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
2) Ο αυτισμός ταυτίζεται με την νοητική υστέρηση.
Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή όπου τα κύρια ελλείμματα του εστιάζουν στην κοινωνική επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη στερεοτυπική επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά με περιορισμένα ενδιαφέροντα. Πολλά άτομα με αυτισμό έχουν IQ πάνω από τον μέσο όρο και έχουν απίστευτες ικανότητες( γνωρίζουν πολλές ξένες γλώσσες, μαθαίνουν να διαβάζουν από πολύ μικρή ηλικία κ.α) Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο αυτισμός συνυπάρχει με νοητική υστέρηση ή άλλες ιατρικές, ψυχιατρικές παθήσεις.
3) Ο αυτισμός είναι μια βαριά πάθηση.
Πολλοί άνθρωποι που δεν σχετίζονται με χώρους ψυχικής υγείας ή εκπαίδευσης έχουν στο μυαλό τους τον αυτισμό ως μια βαριά πάθηση. Ο αυτισμός έχει 3 κατηγορίες βαρύτητας με βάση την λειτουργικότητά του, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή έως υψηλή. Κάτι το οποίο θα σας φανεί παράξενο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που κυκλοφορούν γύρω μας και έχουν αυτισμό και δεν μπορούμε να τους διακρίνουμε, καθώς τα κοινωνικά τους ελλείμματα τα μεταφράζουμε ως μοναχικότητα, ιδιοτροπία, ντροπαλότητα.
Φυσικά , δε σημαίνει ότι όποιος είναι ντροπαλός είναι και αυτιστικός!
Ένα μόνο χαρακτηριστικό δεν αποτελεί διαγνωστικό στοιχείο σε καμία περίπτωση, ωστόσο είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι υπάρχουν αυτιστικοί άνθρωποι γύρω μας που διαπρέπουν στα επαγγέλματά τους και ζουν μια φυσιολογική ζωή έχοντας όμως δυσκολία στην κοινωνική επικοινωνία και στις κοινωνικές συναναστροφές τους.