Η συνταγή της ημέρας: Ντοματοκεφτέδες όπως στη Σαντορίνη!

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματοκεφτέδες όπως στη Σαντορίνη!

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, μια από τις γαστριμαργικές απολαύσεις του Κυκλαδονησιού, η συνταγή που φιλοξενεί σήμερα το ewoman. Μια απόπειρα να φέρω λίγο από τις γεύσεις της Σαντορίνης , που θα μου μείνουν πραγματικά αλησμόνητες, στο σπιτικό μου! Νομίζω ότι κάτι πέτυχα καθώς οι ντοματοκεφτέδες μου έγιναν νόστιμοι, τραγανοί απ' έξω κι αφράτοι από μέσα!

Η παραδοσιακή Σαντορινιά συνταγή έχει και λίγη φάβα μαγειρεμένη μέσα, αλλά εγώ δεν έβαλα σ' αυτήν την προσπάθεια...Ίσως στην επόμενη! Άλλες πάλι δεν έχουν τυρί, ή έχουν κάππαρη και πιπεριά...και κάποιες ως και ψάρι.

Η Σαντορίνη εκτός των άλλων έχει ταυτιστεί και με τις παραδοσιακές ντόπιες νόστιμες (σας το βεβαιώνω αυτό!) συνταγές της!  Οι ντοματοκεφτέδες, οι πάλε ποτέ κεφτέδες των "φτωχών" που δεν μπορούσαν να έχουν κρέας στο τραπέζι τους, αλλά είχαν σε αφθονία τα άνυδρα ντοματάκια της ηφαιστειακής Σαντορινιάς γης, είναι ένας ασυναγώνιστος σε γεύση μεζές που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε αν βρεθείτε στο Κυκλαδονήσι! Οι συνταγές που δοκίμασα είναι αρκετές, λίγο διαφορετικές μεταξύ τους, μα όλες πεντανόστιμες,  όλες μαγειρεμένες παραδοσιακά, με μεράκι και με αγνά υλικά.

Αν βρεθείτε λοιπόν στη Σαντορίνη, σας προτείνω ανεπιφύλαχτα να δοκιμάσετε ντοματοκεφτέδες κι άλλες ντόπιες νοστιμιές της κ. Μαργαρίτας με αγνά υλικά από τον κήπο της οικογένειας στη "Σπηλιά του Νικόλα" στο Ακρωτήρι, (έχει κερδίσει -όχι άδικα, ούτε τυχαία!- βραβείο Gourmet ως η πιο παραδοσιακή ταβέρνα στη Σαντορίνη!).

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης!

στην ταβέρνα "Αμμούδι" στην περιοχή  Αμμούδι Οίας, αλλά και στον "Φραντζέσκο" στην Περίσσα! (όλες οι ταβέρνες εξαιρετική επιλογή, τις συνιστούν οι ντόπιοι και στο κύμα πλάι!) 

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης!

Υλικά:

5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες ή ντοματάκια Σαντορίνης

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα

½ ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος

2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

1 κ.γλ μπούκοβο

1 φλ. φέτα σε τρίμματα ή κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο (ή και από τα 2)

1 αυγό

8-10 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του τόσο ώστε να γίνει ένας αρύς χυλός

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

μαϊντανός για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι σ' ένα μπολ. βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα ψιλοκομμένα, και τ’ ανακατεύουμε με κουτάλι για να μαραθούν απ’ την ντομάτα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δυόσμο, επίσης το αυγό, το τυρί, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε.

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης!

Ανακατεύοντας προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυμό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε με το κουτάλι.

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης!

Τηγανίζουμε να ροδίσουν, περίπου 2΄-3΄ από κάθε πλευρά χωρίς να τους γυρίζουμε πολλές φορές (γιατί έτσι απορροφούν πολύ λάδι).

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης!

Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε!

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης!

Extra tip:

* Στην προσπάθειά μου να λιγοστέψω τις θερμίδες, δοκίμασα κι έψησα στον φούρνο μερικούς! Εντάξει δεν είχαν τη νοστιμιά των τηγανητών αλλά ήταν πολύ νόστιμοι και ξεροψημένοι!! 

Tips για αφράτους ντοματοκεφτέδες:

• Επιλέγουμε ντομάτες ώριμες, κόκκινες και σφικτές, τις οποίες ψιλοκόβουμε στο χέρι και ποτέ στο μπλέντερ.

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης!

•Πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέσα στις ψιλοκομμένες ντομάτες για να μαραθεί από τα οξέα της ντομάτας.

•Δεν ζυμώνουμε το μείγμα ποτέ, αλλά ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το χυλό στο καυτό λάδι.

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης!

•Το καυτό λάδι πρέπει να καλύπτει τελείως τους ντοματοκεφτέδες.

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης!

•Δεν τους γυρνάμε συνέχεια στο λάδι, γιατί έτσι ρουφούν περισσότερο λάδι.

•Ρίχνουμε λίγους ντοματοκεφτέδες στο τηγάνι για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.

Καλή όρεξη!